Regiopolitan Parkstad

Digitaal symposium

Terug naar het overzicht Provincie Limburg | Expeditie Ruimte - Pijl

IBA Parkstad trapt de dialoog over ‘Regiopolitan Parkstad’ af met een digitaal symposium. Onder meer Thomas Sieverts (DU) en Dirk Sijmons (NL) verzorgen keynotes waarin ze hun visie op dit onderwerp delen. De voertaal van dit symposium is Engels, toegang is gratis.

Parkstad is een treffend voorbeeld van een regiopolitan area: een regio waar de scheiding tussen stad en ruraal niet altijd voelbaar is; het één loopt vaak naadloos over in het ander. In tegenstelling tot de grotere metropool, die centraal bestuurd wordt en sterk gericht is op het centrum, kenmerkt een regiopolitan area zich door een gedecentraliseerde economische en administratieve structuur. Tegelijkertijd heeft de regiopolitan area met de uitdagingen van een echte metropool te maken.

Naar schatting woont het merendeel van de EU-burgers in een regiopolitan area. Het gebrek aan belangstelling van architecten en stedenbouwers voor dit onderwerp is dan ook opmerkelijk.

Het digitale symposium op donderdag 14 oktober 2021 fungeert als steppingstone voor de 2-daagse conferentie die in mei 2022 zal plaatsvinden. Het thema ‘regiopolitan areas’ wordt nader verkend aan de hand van aansprekende keynotes, thematische miniconferenties en fietssafari’s door Regiopolis Parkstad.

Programma:

9:00u Welkom door Mathea Severeijns

9:05u Opening door staatssecretarissen Anne Katrin Bohle (DU) en Raymond Knops (NL)

FRAMING REGIOPOLITAN PARKSTAD

9:15u Keynote I door Thomas Sieverts

9:45u Keynote II door Dirk Sijmons

10:15u Korte pauze

MEET THE REGIOPOLITANS

10:30u Keynote III door Mathea Severeijns

11:00u Parallel sessie I: Manifesta Genk (BE), Floriade Venlo (NL)

11:30u Parallel sessie II: Culturele Hoofdstad Leeuwarden 2018, Landschapstriennale Brabant

12:00u Reflectie

12:15u Afsluiting door Mathea Severeijns

12:30u Einde

Info:

Datum: 14-10-2021
Tijd: 09:00
Eind tijd: 13:00
Organisatie: IBA Parkstad
Locatie: Online