Ondernemers en Omgevingswet

Gemeente Venlo met ondernemers in overleg over de komst van de Omgevingswet

Provincie Limburg | Expeditie Ruimte - Mail Social
Terug naar het overzicht Provincie Limburg | Expeditie Ruimte - Pijl

De Omgevingswet is voor het gros van de ondernemers nog een nieuw te verkennen gebied. En dat is voor de gemeente Venlo niet veel anders.

  • #Omgevingswet

Nu we nog maar een jaar te gaan hebben, vindt de gemeente Venlo het tijd om de vele veranderingen gezamenlijk te bespreken. Afgelopen vrijdag heette wethouder Sjors Peeters (Leefbaarheid, wonen en werken) de ondernemers in de gemeente welkom in het stadskantoor tijdens een Expertmeeting Omgevingswet voor ondernemers. Met zeer informatieve bijdragen van Sarah Ros (VNG) en Peter Kok (min. BZK), maar ook met relevante presentaties van de beleidsambtenaren Bert Senden en Ger Meerts. Senden gaf een inkijk in de belangrijkste veranderingen als gevolg van de nieuwe wet. Meerts schetste de omschakeling het komende decennium vanuit de huidige tientallen bestemmingsplannen en verordeningen naar één Omgevingsplan voor de gehele gemeente.

Uit de discussie borrelde een opvallend gegeven op: participatie blijkt voor ondernemers het thema dat hen het meest bezighoudt als het over de Omgevingswet gaat. Hoe moet ik dat organiseren? Wanneer is het voldoende? Wanneer en in welke situaties is het verplicht? Hoe weegt de gemeente de uitkomsten? Wat is de meerwaarde als ik achteraf net zo goed met bezwaren rekening moet houden?

Al werkende weg wil Venlo het komende jaar gezamenlijk met ondernemers optrekken in deze en andere vragen. Bijvoorbeeld op het gebied van de nieuwe planinstrumenten, de inrichting van de Omgevingstafel en de werking van het nieuwe Omgevingsloket. Over dat Omgevingsloket presenteerde Peter Kok een live-demonstratie met daarin opgenomen een case uit de gemeente Venlo.

Tekst: Herman Mertens.

Kennis deling

Wil jij ook via Expeditie Ruimte je ervaringen delen?

Graag horen wij jouw ervaringen.
Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen contact met je op.